Home
Woning
Park
Omgeving
Activiteiten
Foto's
Reserveren - contact
Reacties van gasten
Francais
English
Deutsch

 

www.vakantiehuis-aan-dijk.nl


www.fries-weilandhuisje.nl


In Durbuy en omgeving is ontzettend veel te doen, voor elk wat wils. De meeste toeristische attracties staan met openingstijden en routebeschrijving vermeld in de gids 'toeristische attracties en musea van België', die gratis verkrijgbaar is bij de receptie van het park.
 
Ook de site www.toeristische-attracties.be biedt zeer veel informatie.

Als u hier klikt, dan verschijnen de 'Sunclass Tips' op uw scherm: een samenvatting van uitstapjes en activiteiten per thema: kastelen, natuur, sport, kinderen, attracties, musea en regenweer.
Het park organiseert in de schoolvakanties ook leuke activiteiten. Hier vindt u het recreatieprogramma Sunclass Durbuy in de zomervakantie 2014.
 

Hierna geven wij u een indruk van de vele mogelijkheden in de omgeving. Voor uw gemak kunt u doorklikken naar volgende categorieën:

 1. Evenementenkalender

 2. Leuke plaatsen

 3. Markten

 4. Kerstmarkten en andere winterevenementen

 5. Sport en Spel

 6. Natuur- en dierenparken

 7. Grotten

 8. (Thema) parken

 9. Historische gebouwen: kastelen, burchten en abdijen

 10. Musea en historie

 11. Andere uitstapjes


1         Evenementenkalender

Op de volgende site vindt u zeer veel evenementen in de Belgische Ardennen: www.ftlb.be/nl/agenda/evenement. U kunt de evenementen per soort of per streek oproepen. Een aanrader!

 

2         Leuke plaatsen

De website www.waalsesteden.nl geeft veel informatie over de prachtige steden die Wallonië telt en de evenementen die u er kunt beleven.

 

In het Zuiden van België vindt u maar liefst 24 dorpen die opvallen door hun karakteristieke dorpsgezicht. Bijvoorbeeld door huizen in natuursteen of een historisch kerkje. Vaak is er een ambachtelijke specialiteit als bier of kaas. Vanuit de dorpen starten wandelroutes, verkrijgbaar bij het plaatselijke Maison du Tourisme. Veel informatie over deze 'mooiste dorpen van Wallonië' en de evenementen die er plaatsvinden vindt u op de (Nederlandstalige) website www.beauxvillages.be.

2.1       Durbuy - kleinste stadje ter wereld

Dit "kleinste stadje ter wereld" is bijzonder pittoresk, aangenaam en vermaard om zijn gastronomie. Het is heerlijk slenteren door bochtige, nauwe straatjes, op ontdekking van oude stenen huizen uit de XVIIde en XVIIIde eeuw, zoals de “Halle aux blés” (korenhalle - Spaans huis), de voormalige kloosters van de Franciscaanse broeders en zusters, de kerk met doopvont en preekstoel van Verdi en de kapel Del Chera.

Een viertalige brochure (FR-NL-D-GB) legt de geschiedenis van de oudste monumenten en huizen van de stad uit (te koop in het VVV kantoor).

Bovendien worden er begeleide bezoeken van de stad georganiseerd voor groepen, op reservering.

Op de site www.durbuyinfo.be vindt u (ook in het Nederlands) veel informatie over het prachtige stadje. Onder meer de activiteitenkalender, tips voor uitstapjes in informatie over de vele goede restaurants die het stadje rijk is.

 

VVV Kantoor van Ourthe en Aisne

Tel:+32 (0) 86/21.30.81 ou +32 (0) 86/213500

Email: info@ourthe-et-aisne.be

Web: http://www.ourthe-et-aisne.be

Open : het hele jaar, alle dagen van 8u.30 tot 18u.30, weekend van 10 tot 18u.

2.2       Dinant

Dinant kan bogen op één van de meest bewonderde en ook benijde natuurlijke decors van het Maasland. De stad leunt tegen hoge kalkrotsen en strekt zich uit over een landtong, in één straat om zo te zeggen, op de rechteroever van de Maas.

Ze werd in lang vervlogen tijden gesticht. Blijkbaar werd de stad al bewoond nog vóór onze streken geromaniseerd werden. Dat spreekt niet enkel uit de Keltische oorsprong van de naam – Deonant (heilige plaats) –, het bewijs wordt ook geleverd door de ontdekking van prehistorische materialen, onder meer in de grotten van Mont-fat.

2.3       Luik / Liège - dynamische kunststad

Luik of Liège kreeg als bijnaam de 'Vurige Stede'. Dit heeft ze te danken aan zijn staalnijverheid glas- en wapenindustrie. Maar van deze industriële activiteiten is er in de binnenstad niets te merken. Luik heeft zich de laatste jaren ontpopt als een echte kunststad die elke toerist meer dan een weekendje kan bekoren. In 2003 werd het gloednieuwe en originele Archeoforum geopend en in 2005 werden drie musea samengevoegd tot een nieuw concept: 'Museum van het Waalse Leven'. Alhoewel de vlammen van de hoogovens stilaan uitdoven is de dynamiek van de stad zeker niet gedaald.

 

Dit kan je reeds proeven op de zondagse markt 'La Batte' aan de Quai de Maestricht. De grote diversiteit die je hier kan vinden, van antiek tot voedingswaren, lokt niet alleen de inwoners van Luik maar ook deze van de naburige steden. Wie op de andere dagen zich in de winkelstraten begeeft in de omgeving van de Opera zal merken dat dit een stad is die bruist van het leven. Bovendien zijn de meeste winkelstraten autovrij en is een terras of restaurant nooit ver.

 

Bezienswaardigheden in Luik:

 

Archeoforum

Luik heeft een rijke geschiedenis die voor een deel begraven was onder een van de belangrijkste plaatsen: Place St-Lambert. Sedert 2003 kan je dit interactief museum bezoeken. Het is geen saaie bedoening met restanten van duizenden jaren oud, integendeel. Maquettes, klank en licht brengen alles tot leven en stellen je de geschiedenis van de stad voor. Je moet het gezien hebben!

Info: www.archeoforumdeliege.be.  

 

Kathedraal

De machtige bouwwerk ligt aan de rand van het winkelcentrum en dateert origineel van de 13de eeuw. Het onderging evenwel heel wat verbouwingen en de toren werd zelfs pas in de 19de eeuw gebouwd. De historische hoogtepunten zijn de brandglasramen, het houten Christusbeeld en de Schatkamer. De kathedraal is in de namiddag geopend, behalve op maandag.

Info: www.tresordeliege.be.   

 

Montagne de Bueren

In de straat 'En Hors Château' kan je een trap nemen naar de citadel. Er zijn meer dan 400 treden en is prachtig om naar te kijken. Aan de moedigen om tot boven te klimmen want daar krijg je een mooi zicht over het oude Luik.

 

Musée Zoologique

Dit is niet echt een museum. In de universiteit van Luik is er een dierkundig museum ondergebracht met een belangrijke afdeling aquariums. Dit is bovendien het meest attractieve van het geheel. Op diezelfde plaats is er ook het Maison de la Science of het Huis van de Wetenschap gevestigd. Ben je met kinderen op bezoek in Luik dan mag dit zeker niet ontbreken op je bezoekerslijstje.

Info: www.ulg.ac.be/aquarium

 

Musea in Luik / Liège

 

Luik biedt zeer veel musea, eigenlijk teveel om een selectie te maken. Dat hebben ze ook geweten bij het stadsbestuur en hebben een viertal musea samengevoegd in een nieuw project: 'Musée de la Vie Walonne', voortaan het belangrijkste museum van Luik.

 

Musée de la Vie Walonne

Het Museum van het Waalse Leven bevat voortaan o.a. het Glasmuseum en het Wapenmuseum. Meteen kun je hier kennis maken met de geschiedenis van de industrieën die van Luik een welvarende stad gemaakt hebben.

Info: www.prov-liege.be/culture/musee/mvw.htm.

 

Musée d'Ansembourg

Dit museum is in feite een prachtig herenhuis dat nog bewaard is zoals het was in de 18de eeuw. Het is alleen in de namiddag geopend (behalve op maandag) maar ligt in dezelfde straat als de toeristische dienst (En Féronstrée) en vraagt dus geen noemenswaardige omweg. Dit huis is uniek en illustreert de vroegere rijkdom van de Luikse regio.

Info: www.multimania.com/ansembourg.

 

Musée d'Art Moderne

Het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst ligt aan de andere kant van de Maas en is gehuisvest in een gebouw dat gebruikt werd tijdens de Wereldtentoonstelling van 1905. Je ziet hier schilderijen en beeldhouwwerken van 1850 tot nu en zou je de evolutie van de kunst moeten schetsen in die tijdsperiode. Er hangen hier werken van o.m. Chagall, Picasso, Gauguin en vele andere grote namen. Info: www.mamac.org.
 

2.4       Namen / Namur; heerlijke winkelstad (ca 40 autominuten)

Namen is een heerlijk sfeervolle winkelstad. De historische binnenstad van Namen is voor een deel voetgangerszone. De stad is in haar lange geschiedenis meerdere keren verwoest geweest maar Namen heeft nog steeds een prachtig centrum met veel monumenten en gezellige restaurants, terrasjes en winkels.
Parkeergarage 'Hotel de Ville' is makkelijk bereikbaar en ligt middenin het centrum

De Citadel van de stad Namen
De belangrijkste attractie van Namen is de citadel. De citadel toornt hoog boven de stad uit op een rots, vol tunnels en gangen. U kunt met de auto naar de Citadel en bij de ingang parkeren. Leuker is het echter om naarboven te lopen over de rotsige paden en te genieten van het uitzicht onderweg over de stad en de twee rivieren, de Maas en de Sambre. De citadel ligt vlakbij het historisch centrum van Namen. De paden naarboven zijn echter smal en stijl. Vanaf het toeristenbureau bij het busstation in het centrum van Namen vertrekt een shuttlebus naar de citadel.
Op de top bij de citadel vindt u verder nog een grote speeltuin voor de kinderen, pretpark Koningin Fabiola, en een restaurant waar u een prachtig uitzicht over de Maas en de rivier de Sambre heeft.
Adres van de citadel: Route Merveilleuse 8, Namur.
Adres pretpark Koningin Fabiola: Rotonde Michel Thonar, 1

Place d'Armes in het centrum van Namen
Boven op de rots van het kasteel vindt u de sporen van meer dan 2000 jaar strijd en voorbereidingen daartoe. Er zijn vijf routes langs de overblijfselen van verschillende periodes. U kunt deze routes alleen of met een gids lopen. De routes worden met kleuren aangegeven. Onder het kasteel lopen veel gangen en tunnels die u met een gids kunt bezoeken.
Adres van het Kasteel van de Graven van namen: Route Merveilleuse 4

In de “Halle Al'Chair”, het vroegere gildehuis van de slagers vindt u tegenwoordig het archeologisch museum van Namen. In het mooie 16de eeuwse gebouw vindt u de archeologische vondsten uit de provincie Namur. U vindt het markante gebouw van de vleeshallen naast de brug over de Sambre naar de citadel. Adres: Rue du pont 21.

2.5       Spa - historisch kuuroord (op ca 40 autominuten)

Aan de rand van de hoge Ardennen ligt Spa. Dit stadje heeft een rijke historie als kuuroord door de schone lucht van de Ardennen en de warme bronnen die bij Spa omhoog komen. De thermen van Spa zijn wereldberoemd. Het nieuwe kuurcentrum is hoog boven de stad op een heuvel gebouwd. Een kabelbaan verbindt het centrum van Spa met het kuuroord. U vindt de lift bij het Radisson BLU Palace Hotel.

Het kuuroord van Spa bezit meer dan 800 m2 binnen- en buitenbaden. Het water is afkomstig uit de eigen Clementine bron en is ongeveer 32 graden. Er worden health en beauty programma's geboden door een gespecialiseerd team. Bekend zijn de koperen baden van het kuuroord met het koolzuurhoudende mineraalrijke water van de Marie-Henriette bron ter ontspanning en voor een verlaging van de bloeddruk. Naast de health & beauty programma's wordt er ook een speciaal programma voor jonge moeders geboden.
Ook als u niet wilt kuren kunt u in een gedeelte van het kuurcentrum rondkijken. Vanuit het restaurant en vanaf het terras van het kuurcentrum heeft u een mooi uitzicht over Spa.
Adres van de thermen van Spa Colline DÁnnette et Lubin, 4900 Spa, België. Tel. +32(0)87 77 25 60. Toegangsprijs van het kuurcentrum is ongeveer 17 euro voor 3 uur of ongeveer 27 euro voor een hele dag.

2.6       La Roche en Ardenne

La Roche-en-Ardenne is de hoofdstad van de Coeur de l’Ardenne, het centraal gelegen ‘Hart’ van de Ardennen. Het wordt ook wel, en met recht, de ‘Parel van de Ardennen’ genoemd. La Roche is uitermate populair bij motorrijders, wielrenners en wandelaars. De stad heeft namelijk van alles te bieden! In de omgeving kunnen schitterende tochten met de auto, motor of fiets worden gemaakt en wandelaars zullen in de omringende heuvels flinke uitdagingen zien.

La Roche wordt gekarakteriseerd door het grote feodale kasteel. U kunt het kasteel bezichtigen en vanaf de hoge kasteeltoren heeft u een schitterend uitzicht op La Roche en de rivier de Ourthe. In La Roche kunt u parkeren op het grote marktplein dat aan de ingang van de stad te vinden is. Als u vervolgens de brug oversteekt, komt u in de winkelstraat terecht. Hier vindt u talloze winkels en leuke restaurants. Hier is ook het Museum te vinden dat in het teken staat van de Slag om de Ardennen. De Amerikaanse tank, die te vinden is op de kade van de Ourthe, is een eerbetoon aan de divisies die de stad hebben bevrijd.

Veel informatie vindt u op de website: www.la-roche-tourisme.com.

VVV in La Roche-en-Ardenne
Place du Marché 15
6980 La Roche-en-Ardenne
Tel.: +32 (0)84 36 77 36
info@la-roche-tourisme.com
 

3         Markten:

*        Zondagmorgen grote markt in Bomal sur Ourthe (ca 10 km van Durbuy)! een aanrader !!

*        Maandag in Marche, de eerste en derde maandag van de maand

*        Dinsdag in Saint-Hubert, de eerste en derde dinsdag van de maand

*        Woensdagmorgen in Barvaux

*        Donderdagmorgen in Gouvy, om de veertien dagen

*        Vrijdagmorgen in Wellin, de tweede en vierde vrijdag van de maand

*        Vrijdagmorgen in Manhay, enkel in juli en augustus

*        Zaterdagmorgen in Hotton, om de veertien dagen

*        Zaterdagmorgen grote markt in de gezellige stad Namen / Namur (40 autominuten)
 

 

4         Kerstmarkten en andere winterevenementen

In de Ardennen vindt u héél véél erg sfeervolle winterevenementen en kerstmarkten.

Te voet kunt u de kerstfeer opsnuiven in Durbuy, dat is omgetoverd tot Kerstdorp. U waant zich

eeuwen terug in de tijd, op de kerstmarkt met ambachtslui, kerststal en kerstverhalen.

Als u hier klikt, dan verschijnt u een overzicht van alle Kerstmarkten in Wallonië en Brussel.
 

5         Sport en spel

 

5.1       Sport & Adventure (o.a. kajakken, wandklimmen, boogschieten, quad rijden)
 

*   LPM is de partner van Sunclass voor sport & adventure, kayak, fakkeltochten en nachtspelen, speleologie etc.  LPM organiseert ook een deel van het recreatieprogramma van het park.

     Naam:             La Petite Merveille

     Adres:             51 Rue du Comte Th. d'Ursel, 6940 Durbuy - Belgique

     Telefoon:        +32 (0)86 - 21.16.08

     Website:         www.lpm.be

*  Op loopafstand van het park, ligt Durbuy Adventure. Daar kunt u terecht voor veel sportieve activiteiten. Kajakken, Quadrijden, Challenge race, moutainbiken, paintballen, karten, vissen, handboog schieten, wandklimmen, helikopter- of hete ballon-trips. Het is hier allemaal mogelijk.

     Naam:             Durbuy Adventure

     Adres:             Rue de Rome 1, 6940 (Rome) Durbuy

     Telefoon:        +32 (0)86 - 21 28 15

     Website:         www.durbuyadventure.be

*  In Nisramont vindt u een stuwdam en een meer waar u o.a. kunt kayakken en wandelen.

Lengte : 116m., hoogte : 16m., capaciteit : 3 miljoen m3, zuiveringsstation, hydro-elektrische centrale, watervalletje bij hoogwater, audiovisuele zaal (vrije ingang), cafetaria, terras open het hele jaar vanaf 10u. Kajak op het meer, het hele jaar.

Een baan maar ook een wandelweg leiden naar het meer van Nisramont, een meer van 47 ha.

5.2       Golfbanen

Bij Durbuy liggen twee prachtige golfbanen.  

*  'Golf de Durbuy' is een prachtige baan op 5 minuten van het stadje Durbuy. De baan is ontworpen door architect Hawtree en lijkt te zijn verweven met het sublieme Ardense landschap.

     Naam:             Golf de Dubuy

     Adres:             Route d´Oppagne 34, B-6490 Barvaux-sur-Ourthe

     Telefoon:        +32 (0)86 - 21.44.54

     Website:         www.golf.be/durbuy 
 

*  De prestigieuze golfbaan 'Five Nations' is ook vlakbij!

Five Nations is zonder twijfel één van de meest uitdagende en aansprekende golfbanen van de Benelux. De golfbaan vormt door het heuvelachtige parcours, de vele natuurlijke hindernissen zoals beken en bossen en de snelle greens een uitdaging voor zowel de gevorderde als de beginnende golfspeler. Het adembenemende en gevarieerde Ardennen landschap met schitterende uitzichten tot wel 50 kilometer, het unieke en historische clubhuis in een oude chateau hoeve uit 1740 en bovenal de ontspannen, gezellige sfeer maken een golfvakantie op Five Nations tot een bijzondere belevenis.

Gary Player heeft zelf het ontwerp begeleid en de golfbaan officieel geopend. Nog steeds heeft hij een grote voorkeur voor deze baan, hetgeen steeds weer blijkt uit hedendaagse publicaties van zijn hand.

     Naam:             Five Nations Golf Club

     Adres:             Ferme du Grand Scley - Rue de Citadelle 1, 5372 Méan

     Telefoon:        +32 (0)86 - 323232

     Website:         www.fivenations.be

 

5.3       Langlaufen, alpineskiën, snowboarden, sleeën etc.

Bij voldoende sneeuwval kunt u langlaufen en alpineskiën in Baraque de Fraiture (675 m).

Hier kunt u ook skimateriaal (langlaufski's, alpineski's, snowboards, snowblades en sleeën) huren.

De skipiste van Baraque de Fraiture is gelegen in de provincie Luxemburg in de Belgische Ardennen.

Gelegen op 652 meter hoogte is deze alpineskipiste de hoogste in België.

De strenge en koude weersomstandigheden maken deze locatie uiterst geschikt voor wintersport.

Er zijn drie alpine skibanen (‘s avonds verlicht), vier langlaufloipes en een sleebaan. De ideale locatie om met het hele gezin een sport te beoefenen te midden van een adembenemend mooie natuur!

En na het sporten, tijd om weer bij te komen! Zodra er sneeuw ligt is de cafetaria geopend (kleine maaltijden).

 

Geniet van een prachtige streek aan de rand van de natuurreservaten van plateau des Tailles.

Liefhebbers van natuur en weidse landschappen zullen hier een rijke, afwisselende en boeiende flora en fauna ontdekken.

 

Meer informatie over de skigebieden en de sneeuwcondities vindt u op de website: www.catpw.be/NL/ski.htm

     Naam:                   Ski Baraque de Fraiture

     Adres:                   Baraque de Fraiture

     Telefoon:              +32 (0)80 - 418878

     Website:               www.ski-baraque.be


 

5.4       Wandelen en mountainbiken

 

*  In de reisgidsen in onze bungalow vindt u volop tips voor tripjes met de fiets of de benenwagen. Onder meer het boekje 'Op Stap' met wandelingen die bijna voor de voordeur starten.

 

*  Via de website www.tourismegps.be kunt u gratis wandel- en fietsroutes downloaden.

 

*  Bij het 'Maisons du Tourisme Ourthe en Aisne' in Barvaux vindt u wandelkaarten, mountainbike-parcours en informatie over verschillende sportieve activiteiten. Dit toeristenbureau is geopend van maandag tot vrijdag van 8.00u tot 16.30u

     Naam: Office Communal du Tourisme de la ville de Durbuy

     Adres: Grand Rue, 28 - 6940-Barvaux sur Ourthe

     Telefoon:        +32 (0)86 21 98 61 of +32 (0)86 21 98 68

     Website:         www.ourthe-et-aisne.be/nl/index.html

 

*  Bij Nordic Walking Durbuy te Weris kunt u terecht voor begeleide tochten. Poles (stokken) zijn er te huur.

     Naam:             Nordic Walking Durbuy

     Telefoon:        +32 (0)473 - 460344

     Website:         www.nordicwalking-durbuy.be

 

*  Het Provinciaal Domein in Mirwart biedt bewegwijzerde wandelingen.

De 1.350 ha van het domein zijn grotendeels bedekt met een mooi bos dat zowel naald- als loofbomen bevat. Het telt ook een viskwekerij die bekend is voor de kwaliteit van zijn beekforel. Het bos wordt duurzaam beheerd. De plateaus zijn bedekt met een fraai beukenbos waarin ook enkele eiken staan, en percelen met naaldbomen zoals Douglas, spar en lariks. De oevers van de beek zijn op natuurlijke wijze gekoloniseerd door elzen, wilgen en esdoorns. Het domein kan bogen op een opmerkelijke geschiedenis waarvan men op veel plaatsen in het bos sporen terugvindt (hoogoven uit de 16e eeuw, ijskelder, oude bruggen vijvers...).

     Naam:             Provinciaal Domein Mirwart

     Adres:             Rue du Moulin 16, 6870 Mirwart (Saint-Hubert)

     Telefoon:        +32 (0) 84 - 366299

     Website:         www.domaine-mirwart.be

 

*   Elke 2e zaterdag van de maand kunt u mee met een begeleide natuurwandeling bij het kasteel in Villers-Ste-Gertrude.

     Telefoon:        +32 (0)86 - 499531

     Website:         www.villers.info


 

5.5       Rail Bikes / spoorwegfietsen
 

*  In Falaën biedt RailBikes een spoorwegfiets door de vallei van de Molignée

Beleef één of twee uur onvergetelijk ontspanning en fiets op je eigen tempo op de oude spoorweg die door de beeldschone vallei van de Molignée slingert.

Vertrek van Falaën alle dagen vanaf 1/1 tot 31/12, tussen :

11u en 11u30 of 13u en 13u30

15u en 15u30 of 17u en 17u30

     Naam:             RailBikes Falaën

     Adres:             82 rue de la Gare, 5522 Falaën.

     Telefoon:        +32 (0)82 - 699079

     Website:         www.molignee.be

 

*  In Elsenborn (Luik) vindt u RailBike des Haute Fagnes

Een toeristische animatie waarbij men op een stuk van de oude Venbahn rijdt, een spoorweg die het station van Kalterherberg verbindt met dat van Sourbrodt, met behulp van zogenaamde « draisines » of railbikes.

Het parcours bestaat uit een stuk spoorweg van +/- 7 km tussen de twee stations. De deelnemers leggen de afstand in één richting af, en daarna in de andere volgens uw ritme. Het circuit loopt door de Hoge Venen en biedt prachtige landschappen, typisch voor de streek.

Op de openingsdagen kunt u kiezen uit verschillende vertrekuren: 11:15 13:30 15:45

     Naam:             Railbike des Hautes Fagnes

     Adres:             Am Breitenbach, 4750 Leykaul ( voor GPS: 4750 Elsenborn )

     Telefoon:        +32 (0)80 - 685890

     Website:         www.railbike.be/nl 

 

5.6       Paardrijden in Petit Somme

 

Paardrijden kunt u bij Manège des trois Provinces in Petit Somme.

     Naam:                   Manège des trois Provinces

     Adres:                   Petite Somme 2, 6940 Septon (Durbuy)

     Telefoon:              +32 (0)86 - 32 20 62

 

5.7       Subtropisch zwembad in Durbuy/Bohun

In Durbuy/Bohun vindt u het gemeentelijk subtropisch zwembad. subtropisch zwembad (badmuts verplicht - zwemshort verboden!)
 

5.8       Minigolf, recreatieterreinen en speeltuinen

 

*  Mini-golf en een speeltuin vindt u op het terrein 'Le Julienas' te Barvaux (bij de brug over de Ourthe).

     Naam:             Parc le Juliénas

     Adres:             B-6940 Barvaux s/O

     Telefoon:        +32 (0)86 - 21 28 15

     Website:         http://www.durbuyadventure.be/nl/routebeschrijving-taverne-julienas.php

 

*  In de tuin van het VVV-kantoor in Hotton ligt een zeer mooi mini-golf-parcours.

Het minigolfparcours van het ‘Centre d’Interprétation de la Rivière’ te Hotton bezorgt groot en klein een moment van puur plezier en ontspanning. Alleen al de verzorgde tuin van het Centrum is een bezoekje waard.

U kunt uw minigolfpartijtje ook combineren met een bezoek aan het museum en de aquariums. Zeker de moeite waard! In dit gebouw is ook de dienst van toerisme van Hotton ondergebracht.

Openingsuren

Van september tot juni: open van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur en tijdens het weekend van 10 tot 18 uur. In juli en augustus alle dagen open van 10 tot 18 uur. Gesloten tussen 1 en 31 januari (wel open op feestdagen en tijdens schoolvakantie).

     Naam:             ‘Centre d’Interprétation de la Rivière’

     Adres:             Rue Haute 4, 6990 Hotton

     Telefoon:        +32 (0)84 - 413571

     Website:         www.cir-ourthe.be/nl/galerie2.html

 

*   Kids Country 'Chez Grand-Père' in Barvaux biedt een indoor en outdoor speelplein.

Maandag en dinsdag gesloten. Openingstijden: van 11 tot 19 uur

Tijdens de maanden februari & maart open op woensdagen van 12 tot 19 uur en op zaterdagen en zondag van 11 tot 19 uur. Tijdens de krokusvakantie elke dag open van 11 tot 19 uur.

     Naam:             Kids Country 'Chez Grand-Père'

     Adres:             Petit Barvaux 2, 6940 Barvaux-Durbuy

     Telefoon:        +32 (0)475 - 607089

     Website:         www.cir-ourthe.be/nl/galerie2.html

 

*  In Chevetogne vindt u het Provinciaal Domein, een recreatieterrein met speeltuin, sport, natuur, kinderboerderij en zwembad.

     Naam:             Provinciaal Domein van Chevetogne

     Adres:             5590 Chevetogne

     Telefoon:        +32 (0)83 - 687211

     Website:         www.domainedechevetogne.be

 

*  Recreatiepark 'Mont Mosan' in Huy (Luik) biedt een kleuterspeeltuin. dierentuin en mini-golf.

De zeeleeuwenshow, de zeehonden, de papegaaien, een grote speeltuin, de kindertuinen, de minizoo, de minigolf, ponyritjes, educatieve uiteenzetting over zeezoogdieren, springkastelen, restaurant, enz.

     Naam:             Recreatiepark 'Mont Mosan'

     Adres:             Plaine de la Sarte, 4500 Huy - Luik

     Telefoon:        +32 (0)85 - 232996

     Website:         www.montmosan.be

 

5.9       Vistechnieken (o.a. vliegvissen)

 

*  Het Centrum voor interpretatie van de rivier (CIR) in Hotton geeft informatie over vistechnieken (o.a. vliegvissen). Hier vindt u ook de schitterende tuin met mini-golf (zie hiervoor).

     Naam:             ‘Centre d’Interprétation de la Rivière’

     Adres:             Rue Haute 4, 6990 Hotton

     Telefoon:        +32 (0)84 - 413571

     Website:         www.cir-ourthe.be/nl/galerie2.html

 

*  Het Provinciaal Domein in Mirwart biedt meerdere visvijvers.

De 1.350 ha van het domein zijn grotendeels bedekt met een mooi bos dat zowel naald- als loofbomen bevat. Het telt ook een viskwekerij die bekend is voor de kwaliteit van zijn beekforel. Het bos wordt duurzaam beheerd. De plateaus zijn bedekt met een fraai beukenbos waarin ook enkele eiken staan, en percelen met naaldbomen zoals Douglas, spar en lariks. De oevers van de beek zijn op natuurlijke wijze gekoloniseerd door elzen, wilgen en esdoorns. Het domein kan bogen op een opmerkelijke geschiedenis waarvan men op veel plaatsen in het bos sporen terugvindt (hoogoven uit de 16e eeuw, ijskelder, oude bruggen vijvers...).

     Naam:             Provinciaal Domein Mirwart

     Adres:             Rue du Moulin 16, 6870 Mirwart (Saint-Hubert)

     Telefoon:        +32 (0) 84 - 366299

     Website:         www.domaine-mirwart.be

 

5.10  Karting

 

*  Karting de la Famenne vindt u in Marche-en-Famenne'

In Marche-en-Famenne bevindt zich een baan van 750 meter met verhuur van karts.

Openingstijden:

Tijdens de maanden juli, augustus en september open van 9 tot 20 uur. De rest van het jaar open op woensdagnamiddag. Heel het jaar door voor groepen op afspraak.

     Naam:             Karting de la Famenne

     Adres:             Route de Baschamps 25, 6900 Marche-en-Famenne

     Telefoon:        +32 (0) 496 - 369881

 

*   Karting des Fagnes in Mariembourg biedt een skeltercircuit voor liefhebbers en competitie.

     Naam:             Karting des Fagnes Mariembourg

     Adres:             Parc Industriel 13, B-5660  Mariembourg 

     Telefoon:        +32 (0)60 - 312670

     Website:         www.kartingdesfagnes.com


 

6         Natuur- en dierenparken

 

6.1   Forestia Dierenpark La Reid in Theux (Luik)

In een beschermd natuurgebied, op het kruispunt van de Hoge Venen en de Belgische Ardennen, leert u de dieren van de Noord-Europese vlakten en bossen kennen. In het park leven meer dan tweehonderd dieren van een dertigtal verschillende soorten.

Het park is het hele jaar open : van 15 maart tot 15 oktober, vanaf 9u30 van 16 oktober tot 14 maart, vanaf 10u (gesloten op maandag)

     Naam:                   Forestia Dierenpark La Reid

     Adres:                   Rue Fonds Marie 563, B4910 Theux

     Telefoon:              +32 (0)87 - 541075

     Website:               www.forestia.eu

 

6.2    Wildpark van La Roche

Het Wildpark bevindt zich op 2 km van het stadscentrum, in een buitengewoon groen kader. Langs het parcours van 1200 meter, dat u te voet aflegt, kunt u herten, hinden, damherten, moeflons, wolven, lynxen, wilde katten, vossen, uilen en boerderijdieren bewonderen. Er is ook een cafetaria en een speelplein. Toegang mogelijk met de auto of via wandeling nr. 4.

Openingstijden :

- Van Pasen tot begin november, alle dagen van 10u00 tot 17u00.

- Van begin november tot Pasen tijdens de weekenden en schoolvakanties van 10u00 tot 17u00.

- In juli en augustus elke dag van 10u00 tot 19u00.

     Naam:                   Le parc à gibier de La Roche-en-Ardenne

     Adres:                   Plateau du Deister

     Telefoon:              +32 (0)84 - 311015

     Website:               www.parcagibierlaroche.be

 

6.3   Safaripark Le Monde Sauvage (25 km)

U kunt hier een wandeling maken door het park, er is een safaripark, een 3D-cinema, een speelplein voor groot en klein, een zeeleeuwenshow, ook is er een kinderboerderij, allerhande vogels zijn te bezichtigen in de grote volières, waaronder ook roofvogels.

Ook een restaurant en een souvenirshop zijn niet vergeten.

     Naam:                   Monde Sauvage

     Adres:                   Fange de Deigné 3, 4920 Aywaille 

     Telefoon:              +32 (0)4 - 3609070

     Website:               www.mondesauvage.be

 

6.4   Domaine de Hottemme in Durbuy / Heyd (biorama’s)

Het Domaine de Hottemme in Durbuy / Heyd biedt een unieke verzameling van meer dan 50 biorama's over de dieren, de natuur en het plattelandsleven uit de streek.

     Naam:                   Domaine de Hottemme

     Adres:                   Tour-Heyd 58, 6940 Barvaux-Sur-Ourthe (Durbuy)

     Telefoon:              +32 (0)86 – 213011

 

6.5  Tuinen van Annevoie

In de streek van de Boven-Maas, waar rivieren en wouden in harmonie samenleven, vormen de Tuinen van Annevoie een heuse parel in een prachtig groene streek. In deze schitterende tuinen versmelt de grandeur van de Franse stijl wonderwel met de Engelse romantiek en de Italiaanse verfijning. In het seizoen kunt u in onze frambozentuin heerlijke frambozen plukken.

Faciliteiten : speelplein, souvenirwinkel en restaurant.

     Naam:                   De Tuinen van Annevoie

     Adres:                   Rue des Jardins d'Annevoie 37, 5537 Annevoie - Namen

     Telefoon:              +32 (0)82 - 679797

     Website:               www.annevoie.be

 

6.6  Natuurparkcentrum van Botrange in Robertville (Luik)

Dit park toont de geschiedenis van de Hoge Venen.

 

6.7  Aquascope van Virelles

In Virelles is een natuurreservaat met observatie onder water, loopbrug, doolhof en speelplein.

     Naam:                   Aquascope Virelles

     Adres:                   Rue du Lac 42, 6461 Virelles

     Telefoon:              +32 (0)60 - 211363

     Website:               www.aquascope.be


 

7         Grotten

 

7.1  De grotten van Hotton (15 km)

Uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië. Betreed de reuzengalerijen. Hier ondekt u de rijke vorm- en kleurschakeringen van de kalkafzettingen. Kijk in een 35m diepe put. Bewonder de broze draperieën en luister naar de grommende stroom.

     Naam:                   Karting des Fagnes Mariembourg

     Adres:                   Chemin du Speleo Club 1, 6990 Hotton sur Ourthe

     Telefoon:              +32 (0)84 - 466046

     Website:               www.grottesdehotton.be

 

7.2  De grotten van Han (37 km)

Vanuit het centrum van het dorp brengt een klein schilderachtig treintje u naar de ingang van de grot. Vervolgens leiden meertalige gidsen u door stuk voor stuk prachtige zalen. En als klap op de vuurpijl, maakt u een boottocht op de ondergrondse rivier.

     Naam:                   Le Domaine des Grottes de Han

     Adres:                   Rue Joseph Lamotte 2, B5580 Han-Sur-Lesse

     Telefoon:              +32 (0)84 - 377213

     Website:               www.kartingdesfagnes.com

 

7.3  De grotten van Remouchamps (28 km)

De Grot van Remouchamps wordt sinds 1828 door toeristen bezocht.

De harshoudende fakkels die destijds door de eerste bezoekers gebruikt werden, moeten maar een vage indruk nagelaten hebben, in vergelijking met de pracht dat heden te zien is, dankzij de prachtige moderne verlichting.

Openingstijden:

Van maandag 1 februari 2010 tot dinsdag 30 november 2010: alle dagen : 10:00-17:30

Van woensdag 1 december 2010 tot maandag 31 januari 2011 (Enkel op: zaterdag, zondag):

Weekend : 10:00-16:00, schoolvakanties : 10:00-16:00

     Naam:                   Grotten van Remouchamps

     Adres:                   Rue de Louveigné 3, 4920 Sougne-Remouchamps (Aywaille)

     Telefoon:              +32 (0)4 - 3609070

     Website:               www.mondesauvage.be
 

7.4  Grot 'La Merveilleuse' in Dinant

Sinds ze in 1904 werd ontdekt geldt de Dinantse Grot ‘La Merveilleuse’ als één van de parels van onderaards België. Kom ontspannen tijdens een bezoek aan deze mooi ingerichte site en laat u leiden langs de diepe ondergrond.

Van bij de eerste meters wordt u verrast door een geheimzinnig universum dat bestaat uit stalactieten en stalagmieten, de een al fijner en dunner dan de andere. Verder wordt het grot hoger en ontstaan er prachtige zalen, versierd met kalkhoudende watervallen, rotsgordijnen en kantwerk vol kleurenpracht.

Geniet van de wonderbaarlijke sfeer en laat uw verbeelding de vrije loop. Dan ontdekt u de ‘Verschijningen’, de ‘Gletsjer, de watervallen en de grote zaal; een indrukwekkend decor dat door de eeuwen heen door het water werd geschapen.

Daal daarna verder af naar de galerij Albert de 1ste in het hart van de grot en luister naar het water dat onvermoeibaar de erosie voortzet. Na een tocht van een uurtje door deze buitenaardse decors is het tijd om weer naar het daglicht te klimmen.

Openingsuren: Alle dagen geopend van 01/04 tot 30/10 van 11u tot 17u. Van 01/11 tot 31/03 geopend in het weekend en tijdens schoolvakanties van 13u tot 16u.

     Naam:                   Grot 'La Merveilleuse'

     Adres:                   Route de Philippeville 142, 5500 Dinant

     Telefoon:              +32 (0)82 - 222210

 

7.5  De grot van Lorette in Rochefort

Het Paviljoen verwelkomt u en stelt een nieuwe film voor over tektonische fenomenen. Het bezoek aan de grot is indrukwekkend: nieuw klank- en lichtspel in de Sabbatzaal, 60 meter onder de grond en de nieuwe cataclysme-zaal.

     Naam:                  

     Adres:                   Drève de Lorette, 5580 Rochefort

     Telefoon:              +32 (0)84 - 212080


 

8.        (Thema) parken

 

8.1  Parc des Topiaires (2,3 km, centrum van Durbuy)

Een park met een collectie van buksbomen (beter bekend als buxus). Ze worden elk jaar in de vorm van dieren of voorwerpen gesnoeid. Het park (1 hectare groot) bestaat uit meer dan 250 figuren en sommige planten zijn meer dan 120 jaar oud.

     Naam:                   Parc des Topiaires

     Adres:                   Rue Haie Himbe 1, 6940 B-Durbuy

     Telefoon:              +32 (0)86 - 219075

     Website:               http://topiairesdurbuy.be

 

8.2  Labyrint Barvaux (4 km)

Het labyrint is een nieuw en uniek concept in de wereld van de themaparken. Het is een reusachtige, méér dan 8 hectare groot, doolhof van maïs, waarin iedereen, jong en minder jong, klein en minder klein, graag verdwaalt.

Elk seizoen verandert zowel het thema als de vorm van het labyrint. Hierdoor staat het labyrint borg voor lol en amusement. Elke keer opnieuw.

Het reuzenlabyrint van maïs, met animatie door acteurs, is elke dag open voor het publiek van 3 juli tot 31 augustus, op 27 september,tijdens de weekends van september en op 2 en 3 oktober 2010, van 10.30 tot 19.30 u.

     Naam:                   Labyrint Barvaux

     Adres:                   Rue Basse Commène, 6940 Barvaux-sur-Ourthe

     Telefoon:              +32 (0)86 - 219042

     Website:               www.lelabyrinthe.be/nl

 

8.3  Parc Chlorophylle (19 km)

Een nieuw park van negen hectaren groot met een avontuurlijk weg langs 30 verbazingwekkende attracties waardoor u al spelend de 1001 geheimen van het woud zal kunnen ontdekken.

     Naam:                   Parc Chlorophylle

     Adres:                   Rue des Chasseurs Ardennais 60, Dochamps, 6960 Manhay

     Telefoon:              +32 (0)84 - 378 774

     Website:               www.mondesauvage.be
 

8.4  Speel- en avonturenterrein ‘De boerderij’ Chevetogne (34 km)

Het nieuwe speel- en avonturenterrein van het domein van Chevetogne voor de kleintjes van 3 tot 7 jaar. Het is een replica van een echte vierkantshoeve, gebouwd op maat van de allerkleinsten. De verschillende plaatsen, zoals schaapskooi, varkensstal, schuur, ... laten hen op een leuke, speelse en verrassende manier het boerenleven ontdekken. Het parcours is zo opgesteld dat het de interesse en de psychomotorische ontwikkeling van de kinderen stimuleert. De animatie gaat buiten verder op de hoenderhof.

     Naam:                   Provinciaal Domein van Chevetogne

     Adres:                   5590 Chevetogne

     Telefoon:              +32 (0)83 - 687211

     Website:               www.domainedechevetogne.be

 

8.5  Puzzel Planet (43 km)

Op een oppervlak van 2500 m2 en met een lengte van 2,5 km, op twee niveaus is dit het grootste houten labyrinth ter wereld. Een enorme uitdaging voor jong en oud, die droomt van avontuurlijke ontdekkingsreizen. Geniet van het plezier, de spanning en de emotie gedurende een tocht van één à anderhalf uur. Met uiteindelijk de voldoening de vier torens en de uitgang te vinden. Kies zelf je moeilijkheidsgraad. En wil je niet verder, dan zijn er genoeg mogelijkheden voor een voortijdige escape.

Puzzel Planet is, behalve op dinsdag -buiten het seizoen-, het gehele jaar iedere dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

     Naam:                   Puzzel Planet

     Adres:                   Aisomont 70, 4980 Trois-Ponts/Wanne

     Telefoon:              +32 (0)80 - 863121

     Website:               www.puzzleplanet.be

 

8.6  Euro Space Center (57 km)

Alles over de ruimte en ruimtevaart. Van de Big Bang tot de meest futuristische plannen van de ruimteverkenning. Een ruimtewandeling waar ruimte tot leven komt dankzij de magie van licht, geluid en beelden. Ontdek de planetentempel, het Columbus labaratorium, het Internationaal Ruimtestation en de Space Shuttle die beide op ware grootte werden nagebouwd.

     Naam:                   Euro Space Center

     Adres:                   Rue Devant les Hêtres, 1, B-6890 Transinne

     Telefoon:              +32 (0)61 - 656465

     Website:               www.eurospacecenter.be

 

8.7  Plopsa-Coo

In Coo (Luik) ligt Plopsa-Coo; een geweldige attractie voor de kleintjes. Kabouter Plop en zijn vrienden aan de voet van de beroemde watervallen van Coo. Alle attracties zijn met veel respect voor de natuur geïntegreerd in het landschap.

     Naam:                   Plopsa-Coo

     Adres:                   Coo 4, B - 4970 Stavelot

     Telefoon:              +32 (0)58 - 420202

     Website:               www.plopsa.be/plopsacoo


 

9         Historische gebouwen: kastelen, burchten en abdijen

 

9.1  Château de Petite Somme - Hare Krishna Radhadesh (4,5 km)

De Hare Krishna-beweging is een wereldwijde gemeenschap van toegewijden van Krishna, de allerhoogste persoonlijkheid Gods. Op het domein van Radhadesh worden er dagelijks rondleidingen verzorgd het hele jaar door. Je kan er onder andere een ambachtelijke bakkerij, een vegetarisch restaurant, een boetiek, een boekenwinkel met spirituele literatuur en een cafetaria vinden.

Zeker een bezoekje waard.

     Naam:                   Château de Petite Somme - Hare Krishna Radhadesh

     Adres:                   Petite Somme 5, 6940 Septon – Durbuy

     Telefoon:              +32 (0)86 - 322926

     Website:               www.radhadesh.com

 

9.2  Land van Ny / Chateau Ferme de Ny – spektakelvoorstellingen (14 km)

Elk jaar presenteert Het Land van Ny een hels spektakel met ridders, dansers en toernooien. Het spektakel speelt zich af in een uniek decor, met overdekte tribunes.

     Naam:                   Chateau Ferme de Ny - Het Land van Ny

     Adres:                   6990 Ny - Hotton

     Telefoon:              +32 (0)84 - 467622

     Website:               www.nyx.be/nl

 

9.3  Kasteel van Modave

Kasteel Modave bevindt zich 30 km ten zuiden van de Belgische stad Luik (Liege), tussen Huy en Durbuy. Dit schitterende 17e eeuws kasteel is gebouwd op een uitspringende rotspunt en ligt verscholen in een park van 450 hectare. Het kasteel bestond reeds in de 13e eeuw. Het was echter graaf de Marchin, destijds Ridder in de Orde van de Kouseband, die het bouwwerk in de 17e eeuw zijn huidige aanzicht gaf. Het is een belevenis zonder weerga om de pracht van weleer te bewonderen. Het aanschouwen van de weelderige salons en kamers met hun merkwaardige plafonds, beeldhouwwerken, schilderijen, 16e en 17e eeuwse wandkleden, meubilair uit de 18e eeuw, flonkerend kristal en vaatwerk, zullen herinneringen zijn waarover men nog lang en veelvuldig zal napraten. Na uw bezoek kunt u rustig in de tuinen flaneren of een verfrissing of picknick gebruiken in de gerestaureerde 17e eeuwse paardenstallen.

Openingstijden: van 1 april tot 15 november van 09.00 tot 18.00 uur.

     Naam:                   Kasteel van Modave

     Adres:                   4577 Modave

     Telefoon:              +32 (0)85 - 411369

     Website:               www.modave-castle-be

 

9.4  Kasteel van Jehay

Prachtexemplaar in de renaissancestijl van de Maasvallei van de 16de eeuw. Het Kasteel van Jehay is rijk aan ontdekkingen: zeldzame meubelstukken, collecties goud- en zilversmidwerken, kantwerk, porselein, wandtapijten, boeken, zilverwerk, schilderijen en beeldhouwwerken, allemaal even zeldzame stukken die Graaf Guy van den Steen in de loop der jaren heeft verzameld.

De residentie heeft een prachtige façade die op geometrische wijze witte en grijze stenen afwisselt, uniek in Europa. De verrukking loopt door in de tuinen, over paadjes, langs haagbeuken en fonteinen; langs de grote laan met watervalletjes en nimfen, verfijnde werken uit de hand van Graaf Guy van den Steen.

     Naam:                   Château Jehay

     Adres:                   Rue du Parc 1, 4540 Amay

     Telefoon:              +32 (0)85 - 824400

     Website:               www.chateaujehay.be

 

9.5  Kasteel Van Celles-Vêves

Als leengoed van Pepijn van Herstal in de 8ste eeuw en vervolgens vesting van de Sires van Beaufort (door hen in 1410 heropgebouwd), en dan het onderkomen van hun afstammelingen de Graven van Liedekerke Beaufort, vormt het kasteel van Vêves na een lange woelige geschiedenis de levendige en harmonieuze getuige van de voorbije eeuwen en een prachtig voorbeeld van militaire kunst. Het staat bovenop een rotspunt en heeft vijf schitterende torens en een opmerkelijke galerij met vakwerk (16de eeuw). De bezoeker die de appartementen van het kasteel betreedt, komt onder de indruk van zoveel verfijnde charme: meubels uit de 18de eeuw, zeldzaam porselein, historische souvenirs en schilderijen. Het kasteel van Vêves, steeds door dezelfde familie bewoond, is een prima bewaker van herinnering en tijd.

     Naam:                   Château de Vêves

     Adres:                   Noisy 5, 5561 Celles (Houyet)

     Telefoon:              +32 (0)82 - 666395

     Website:               www.chateau-de-veves.be

 

9.6   Kasteel van Freÿr, met kasteeltuinen: de verfijning van Versailles.

Het voormalige zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontin, het kasteel van Freÿr, heet u welkom in zijn harmonische interieur, gemeubileerd en versierd door de 20 generaties, die hier hebben gewoond. Zij nodigen u uit de geschiedenis (koninklijke gasten, verdrag van de koffie) te ontdekken in een weelderig landschap.

De trapsgewijze tuinen, in de stijl van Le Nôtre, bieden u hun pracht en intimiteit aan. Het geklater van de fonteinen, de geur van de driehonderdjarige sinaasappelbomen en de 6 km lang gehaagde doolhoven zullen grote en kleine verleiden.

     Naam:                   Château et Jardins de Freÿr

     Adres:                   B-5540 Hastière

     Telefoon:              +32 (0)82 - 222200

     Website:               www.freyr.be

 

9.7  Abdij van Chevetogne (34 km)

Een internationale Benedictijner klooster, met de officiële Franse naam Monastère de l'Exaltation de la Sainte Croix (Klooster van de Heilige Kruisverheffing). Het klooster werd in 1925 gesticht door Dom Lambert Beauduin (1873-1960). Op 11 december 1990 werd de priorij verheven tot abdij.

     Naam:                   Monastère de l'Exaltation de la Sainte Croix, Chevetogne

     Adres:                   Rue du monastère 65, B - 5590 - Chevetogne

     Telefoon:              +32 (0)83 - 211763

     Website:               www.monasterechevetogne.com

 

9.8   Nog wat meer culuurerfgoed op een rijtje:

 

*  In de oude stadskern van Durbuy vindt u de zeer mooie gerestaureerde 'Halle aux blès' (oude graanhallen).

*  In Logne (Luik) worden in de ruïnes van de middeleeuwse burcht ook roofvogeldemonstraties gegeven.

*  In La Roches zijn ruïnes van een middeleeuwse burcht te vinden.

*  De ruïnes van het Gravenkasteel in Rochefort bieden een prachtig panorama.

*  Het Fort van Huy in Huy is een Nederlands fort uit 1818 op de samenvloeiing van de Maas en Hoyoux. Hier is ook een museum over verzet en concentratiekampen.

*  Het kasteel van Val Saint-Lambert biedt een museum en een ludiek parcours over het wereldberoemde glaswerk.

*  In Lavaux Ste Anne vindt u een kasteel met expositie over het plattelandsleven en een natuurmuseum.

*  Het kasteel van Franchimont in Theux (Luik) is een burcht uit de 11e / 12e eeuw met een zeer rijke geschiedenis.

*  In de mooie stad Dinant kunt u de beroemde citadel met wapenmuseum bezoeken; met duizelingwekkend uitzicht vanaf de steile rots, de galerijen en de kabelbaan.

*  In Falaën liggen de ruïnes van het kasteel van Montaigle. een gravenburcht uit de 14e eeuw met museum.

*  De Benediktijnerabdij van Maredsous uit 1872 is internationaal bekend om zijn kazen en abdijbieren.

*  In Floreffe staat een 12e eeuwse abdij met artistieke, architecturale en historische schatten.

*  De Cisterciënzers-abdij met museum in Orval is ook bekend van kazen en bieren.
 

 

10         Musea en historie

 

10.1   Museum van de Slag om de Ardennen (30 km)

Dit museum van ± 1.500m² telt drie verdiepingen. De bezoeker ontdekt meer dan 120 poppen van Amerikaanse, Engelse, Duitse en zelfs Schotse soldaten in gevechtsuitrusting, evenals uniformen van veteranen die aan de Slag om de Ardennen deelnamen.

Eveneens te bezichtigen : een indrukwekkende verzameling wapens (licht en zwaar geschut), foto's, persoonlijke voorwerpen en uitrustingen die ter plaatse gevonden werden, evenals een twintigtal militaire voertuigen.

     Naam:                   Musée de la Bataille des Ardennes

     Adres:                   Rue Châmont 5 – 6980 La Roche-en-Ardenne

     Telefoon:              +32 (0)84 - 411725

     Website:               www.batarden.be

 

10.2  Museum van het Circuit Spa-Francorchamps in de abdij van Stavlot

In Stavlot vindt u naast de abdij ook het museum van het circuit van Francorchamps.

Het Circuit van Spa-Francorchamps, gelegen in de prachtige, groene omgeving tussen Stavelot, Malmedy en Spa, schouwtoneel van zovele topprestaties van auto- en motorrenners, wordt door een groot aantal renners nog altijd beschouwd als het “mooiste circuit ter wereld”.

In het museum in de prachtige, overwelfde kelders van de abdij, wordt de prestigieuze geschiedenis van het circuit opnieuw levendig voorgesteld. Onuitgegeven visuele documenten, didactische borden en een constant vernieuwde voorstelling van uitzonderlijke voertuigen brengen de passie voor de competitie opnieuw naar boven, vanaf de pioniertijd tot op heden : Ferrari, March, Chevron, Porsche, Cooper, …

Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00uur (behalve 25/12, 1/1 en de maandag na Laetare Carnaval).

     Naam:       Abbaye de Stavelot - Museum van het Circuit Spa-Francorchamps

     Adres:       PB 52 – B-4970 Stavelot

     Telefoon:  +32 (0)80 - 880878

     Website:   www.abbayedestavelot.be
 

10.3  Prehistosite van Ramioul te Flémalle (Luik)

Het museum van de prehistorie in Wallonië en het ontdekkingendorp bevinden zich vlakbij de Grot van Ramioul, die 70 000 jaar geleden werd bewoond door Neandertalers en waarin er ook mooie kristallisaties te zien zijn. Het museum van de prehistorie in Wallonië laat je 500 000 jaar teruggaan in de tijd. Het toont voorwerpen die afkomstig zijn van de meest prestigieuze archeologische sites van Wallonië, waaronder bewerkte silex, beenderen, aardewerk, kunstvoorwerpen, etc..

Het ontdekkingendorp laat je op interactieve wijze kennismaken met: de vorming van grotten, de fossilisering, de continentendrift, de vorming van kalksteen, het herkennen van de belangrijkste gesteentes. Je kan er ook een didactische film zien over de Grot van Rosée, ontoegankelijk omdat ze extreem kwetsbaar en zeer klein is.

     Naam:                   Musée de la Préhistoire en Wallonie

     Adres:                   Rue de la Grotte 128, B 4400 Flemalle

     Telefoon:              +32 (0)4 - 2754975

     Website:               www.ramioul.org

 

10.4  De archeoscoop van de Salmstreek in Vielsalm

Ontdek de onderaardse rijkdommen en de mysterieuze legendes van Vielsalm . Dankzij audiovisuele technieken en individuele walkmans keer je terug in de tijd en ontdek je de wereld van de heksen.

Openingstijden: het hele jaar van 10 tot 18u. (laatste ingang om 17u.), behalve 25/12 en 01/01

     Naam:                   Archeoscoop van de Salmstreek in Vielsalm

     Adres:                   Avenue de la Salm 50, B6690 Vielsalm

     Telefoon:              +32 (0)80 - 215052

 

10.5  De archeoscoop Godfried van Bouillon in Bouillon

De meest geavanceerde audiovisuele technieken, verrassende beelden en speciale effecten, meeslepende stemmen en muziek. De ‘Archéoscope Godefroid de Bouillon’ koppelt de modernste technologie aan een schitterend decor en laat u de Eerste Kruistocht mee beleven in de voetsporen van Hertog Godfried, Pieter de Kluizenaar en duizenden strijders op weg naar Jeruzalem.

     Naam:                   Archéoscope Godefroid de Bouillon

     Adres:                   Quai des Saulx, 14 B-6830 Bouillon

     Telefoon:              +32 (0)61 - 468303

     Website:               www.archeoscopebouillon.be

 

10.6  Houtopia Kinderwereld in Houffalize

In Houffalize is een multimediaal kindermuseum te vinden: Houtopia. Dit is een ludiek, recreatief en pedagogisch concept met de rechten van het kind als rode draad.

Openingstijden: alle dagen van 11u00 tot 17u00. In juli/augustus : van 10u00 tot 19u00.

Gesloten : in januari (behalve tijdens schoolvakanties), alle zaterdagen buiten de schoolvakanties, op 24,25,31/12 en op 1/1.

     Naam:                   Houtopia Kinderwereld in Houffalize

     Adres:                   Place de l'Eglise, 17-6660 Houffalize

     Telefoon:              +32 (0)61 - 289205

     Website:               www.houtopia.be

 

10.7  Archeologisch park Malagne (30 km)

Malagne, de Gallo-Romeinse site, is sedert 1996 geopend. Het archeologisch park van Rochefort ligt rond de uitgegraven, versterkte, gerestaureerde en gedeeltelijk heropgetrokken overblijfselen van één van de grootste Romeinse villa's in Noord-Gallië. Je vindt er een levendig museum in open lucht, een polyvalent cultureel centrum over de Gallo-Romeinse tijd, een experimentele boerderij, een didactisch centrum.

     Naam:                   Archéoparc de Rochefort Malagne la Gallo-romaine

     Adres:                   Malagne 1, B-5580 Rochefort

     Telefoon:              +32 (0) 84 - 222103

     Website:               www.malagne.be

 

10.8    De musea van Luik

De vele musea van Luik vindt u onder het kopje 'Leuke plaatsen' onder ‘Luik’

 

10.9       Nog wat musea op een rijtje:

 

*  Het kantmuseum in Marche-en Famenne biedt een unieke collectie lokaal 'point clair' kantowerk.

*  Les grès de La Roche is een museum over het traditioneel blauw aardewerk uit La Roche.

*  In Saint-Hubert kunt u het openluchtmuseum Fourneau St Michel en het ijzermuseum bezoeken.

*  In het oude schoolgebouw van Ferrières (Luik) vindt u een speelgoedmuseum.

*  In Bastogne (Bizory) leert het wolmuseum Animalaine alles over wol, van het scheren van de schaap tot de trui.

*  Het Bastogne Historical Center is een oorlogsmuseum in Bastogne over het Ardennenoffensief en de tweede wereldoorlog, met ook filmvoorstellingen en monument Le Mardasson.

*  In Blégny (Luik) kunt u de oude steenkoolmijn 'Blégny-Mine' bezoeken. Een mijnmuseum waar u ook een rondrit met een treintje kunt maken

*  Het Fort van Huy in Huy is een Nederlands fort uit 1818 op de samenvloeiing van de Maas en Hoyoux. Hier is ook een museum over verzet en concentratiekampen.

*  In Lavaux Ste Anne vindt u een kasteel met expositie over het plattelandsleven en een natuurmuseum.

*  Het kasteel van Val Saint-Lambert biedt een museum en een ludiek parcours over het wereldberoemde glaswerk.

*  In de mooie stad Dinant kunt u de beroemde citadel met wapenmuseum bezoeken; met duizelingwekkend uitzicht vanaf de steile rots, de galerijen en de kabelbaan.

*  De Cisterciënzers-abdij met museum in Orval is ook bekend van kazen en bieren.

*  Wéris biedt menhirs en megalieten en een museum in het dorp.


 

11   Andere uitstapjes

 

11.1  Confiturerie Saint-Amour Durbuy

Het beroep van ambachtelijk confituur maken ging hier over van vader op zoon. Door de seizoenen heen werden de schatten verwerkt, die geoogst werden in de directe omgeving, de tuinen en het kreupelhout van de Ardense wouden.
Men maakt confituur van bloemen en wilde vruchten, maar ook traditionele confituur, gearomatiseerde azijn en geneeskrachtige produkten zoals massageolie, balsems, tijmsiroop... Een videofilm van acht minuten toont het fabricageproces. In de werkplaatsen bevinden zich borden met een korte uitleg.
In het winkeltje naast de confiturerie zijn alle produkten te koop.

     Naam:       Confiturerie Saint-Amour

     Adres:       Winkel : Rue Saint Amour 13, Durbuy. Atelier : Rue Eloy 7, Durbuy 

     Telefoon:  +32 (0)86 - 211276

     Website:   www.confitureriesaintamour.be

 

11.2  Microbrouwerij La Ferme Au Chêne

In het centrum van Durbuy procuceert deze microbrouwerij nog steeds zijn "Marckloff" bier op ambachtelijke wijze. Een videofilm toont u de brouwtechniek. In de taverne kunt u dit beroemde bier proeven, eventueel vergezeld van een streekgerecht.

     Naam:       La Ferme au Chêne

     Adres:       36, Rue Comte d’Ursel, 6940 Durbuy

     Telefoon:  +32 (0)86 - 211067

     Website:   www.confitureriesaintamour.be

 

11.3  Escargots "Petit-Gris de Namur" (49 km)

Op de boerderij van de Vieux Tilleul ontdekt u de teelt van deze beroemde wijngaardslakken. Het bezoek duurt 1u30 en omvat het bezoek aan het groeiverblijf van de jonge slakken en de buitenverblijven, een videopresentatie over de verwerking (15 min), en de kers op de taart, een proeverij van 3 verschillende bereidingen met een glas mousserende wijn.

     Naam:       Escargots "Petit-Gris de Namur"

     Adres:       Rue du Tilleul 14 , 5380 BIERWART (Fernelmont) 

     Telefoon:  +32 (0)81 - 833573 

     Website:   www.escargots.info
 

11.4  Tramway van Aisne: ritje in een authentieke oude tram

De TTA baat een stuk van een authentieke Ardeense buurttramlijn uit. Vertrekkend aan het station voorzien van alle modern comfort en waarin er een cafetaria en een klein museum zijn ondergebracht voeren antieke trams, soms meer dan een eeuw oud, U doorheen stukjes ongerepte natuur waarop de tijd geen grip lijkt te hebben. De tram laat U op zijn spoor langsheen het riviertje de Aisne de ongerepte fauna en flora van de Ardennen zien.

     Naam:       Tramway Touristique De L'aisne  

     Adres:       Rue du Pont d'Erezée 1, 6997 Erezee

     Telefoon:  +32 (0)81 - 833573 

     Website:   www.escargots.info

 

Home | Woning | Park | Omgeving | Activiteiten | Foto's | Reserveren - contact | Reacties van gasten | Francais | English | Deutsch

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 20/01/15 - Ó www.ardenner-vakantiehuis.nl